Formula Academy Finland – future formula stars in the making
Formula Academy Finland – future formula stars in the making

Sami-Matti Trogen tekee paluun formuloihin Ahvenistolla

Trogen F4

Sami-Matti Trogen palaa formulan rattiin yli vuoden tauon jälkeen Hämeenlinnan Ahvenistolla ajettavassa Formula Academy Finlandin osakilpailussa. Yksi Euroopan vaativimmista radoista on Trogenille jo tuttu, hän ajoi siellä toiseksi kaudella 2017. Pitkästä aikaa formulaviikonloppuun starttaava 17-vuotias lohjalainen kihisee innosta päästessään lempiradalleen ”Apparalle”.

Trogen kilpaili Pohjois-Euroopan Formula 4 -sarjassa kaudella 2017. Samana vuonna hän ajoi myös Espanjan vastaavassa mestaruussarjan. Parhaat muistot jäivät juuri Ahvenistolta, missä Trogen oli sarjan nuorimpana kuljettajana omaksikin yllätykseksi paalupaikalla ja ajoi kilpailussa toiseksi.

– Oli aivan mielettömän upea tunne kun tajusin mitä tuli tehtyä. Ajossa olin niin keskittynyt omaan suoritukseen, ettei siinä miettinyt sijoitusta, mutta kun nousin podiumille niin olihan siinä hymy herkässä, Sami-Matti kertoi kesäkuussa 2017.

Ajatus kertaluontoisesta paluusta F4:n puikkoihin nytkähti liikkeelle isän, Mika Trogenin yhteydenotosta Formula Academy Finlandin promoottorille Marko Koiraselle.

– Sami-Matti on usein kysynyt, voisiko hän joskus taas käydä ajamassa jonkun kisan. Olemme pitäneet yhteyttä Marko Koiraseen koko ajan, vaikka Sami-Matti onkin ollut crossiradoilla. Väläytin asiasta Koiraselle, ja rullat lähtivät pyörimään. Kun asia nopealla aikataululla varmistui, laitoin Silverstonen rallicrossista kotiin palaavalle Sami-Matille viestiä, että ”ajat sitten Ahveniston kisan F4:lla”, oli vastaus taattua Sami-Mattia, ”Juu, no sinne sitten”, isä Mika Trogen nauraa.

Matkassa oli vielä muutama asia, jotka hoituivat myös ripeästi. Manageri Jussi Pinomäki näytti vihreää valoa ajamiselle, ja talouden osalta LVI-säätö M. Kanninen ilmoitti olevansa vahvasti mukana. Palojen loksahdellessa kohdilleen, Trogen pääsi testaamaan pitkästä aikaa F4-autoa Ahvenistolle. Ensimmäisen ajokerran jälkeen varikolle kurvasi hymyilevä nuori.

– No se on sitten taas formulaa perhana, Trogen tokaisi ensitöikseen.

Pulssin rauhoituttua Trogen kertoi lisää tunnelmistaan.

– On hienoa tehdä paluu nimenomaan Ahvenistolla. Muutama testi vedetään ja koitetaan karistaa sorat ranteista päälajin rallicrossin jäljiltä. En tiedä vielä tuleeko formuloille jatkoa, keskityn tällä hetkellä rallicrossiin, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Tietysti formulan osalta päätökset pitäisi tehdä lähiaikoina, jos sitä alkaisi työstämään enemmän. Rahoituksen saaminen formulaprojektiin on tällä hetkellä hankalaa ja tietysti rallicrossin MM-sarjan tulevaisuus tulee ratkaisemaan paljon suuntaani tulevaisuudessa. Katsotaan nyt myös mitä mieltä alan ammattilainen Marko Koiranen on ajamisestani, Trogen päättää.

Ahveniston formulakilpailu ajetaan 8.-9.6. Rata SM -sarjan yhteydessä.

Ahveniston aikataulu:

Lauantai
10.20 Aika-ajo
15.35 1. kilpailu

Sunnuntai
13.40 2. kilpailu

Teksti: Sami-Matti Trogen tiedotus