Formula Academy Finland – future formula stars in the making
Formula Academy Finland – future formula stars in the making

Formula Open Finland yhdistää formulaluokat Suomessa

Formula Open Finland 2020

Formula Academy Finland tulee olemaan osa isompaa formulasarjaa Suomessa kaudella 2020. Viime vuosina yksittäiset siivekkäät formulaluokat eivät ole kovasta yrittämisestä huolimatta pystyneet saamaan tuulta siipiensä alle. Nyt uusi lanseerattava Formula Open Finland pyrkii saamaan vahvat perinteet omaavan lajin takaisin nousuun, tuomalla formulaluokat yhteen. 

Ajatus ja idea eri formulaluokkien yhdistämisestä Suomessa heräsi loppukesästä 2019, jonka jälkeen on tapahtunut paljon. Uutta sarjaa ovat olleet eteenpäin viemässä muun muassa ratakonkari ja Formula Academy Finlandin promoottorina toimiva Marko Koiranen, Formula 3 -autoja Suomessa järjestelevä Juha Fred, joka itsekin kilpailee, sekä Formula Fordeja pyörittävä Heikki Hirsimäki, yhteistyössä lajiliitto AKK:n kanssa. 

Torstaina 30.1., sarja esiteltiin virallisesti Sarlin Race Teamin tiloissa Riihimäellä pidetyssä tilaisuudessa. Paikan päällä oli niin sarjan taustahenkilöitä, sarjassa käytettävää kilpailukalustoa, kuten F3-, F4- ja Formula Ford -auto, kuin vieraita ja median edustajiakin.

”Ennenkuulumatontahan luokkien yhdistäminen ei ole. Ei ollut muita vaihtoehtoja, ja tämä koskee ihan näitä kaikkia luokkia. Kukaan ei pysty yksin lyömään sellaisia automääriä pöytään, että pystyisi kantamaan tällä hetkellä yksin”, toteaa Marko Koiranen.

Muutamasta autosta muutamaan kymmeneen – ryhtiliike 

Muun muassa Saksassa on nähty vastaavia sarjoja, joissa formulalähtöjä on yhdistetty, jolloin kilpailuissa on päästy nauttimaan peräti 40 auton lähdöistä. Tällä on saatu niin lisämaustetta kilpailuasetelmaan kuin viihdettä yleisönkin silmille. Yhdistämällä luokkia toisiinsa myös kilpailunjärjestäjät saavuttavat merkittäviä etuja etenkin aikataulullisesti; kolmen erillisen 20 minuutin, eli 60 minuutin, lähdön sijaan voidaan järjestää yksi 20 minuuttinen. 

Runsaslukuisemmat lähdöt tarjoavat lisäksi etenkin nuorille kuljettajille hyvän opin tulevaisuuden kansainvälisempiä kilpailuja varten, joissa kilpaillaan helposti yli 20 auton lähdöissä, joista suomalaiset harvemmin saavat kokemusta kotiradoillaan – mitä vain voi tapahtua ympärillä. 

Sarjan toteuttamista voidaan kutsua ryhtiliikkeeksi rata-ajon formulapuolella. Valtaosakseen Rata SM -sarjan kilpailujen yhteydessä ajettava Formula Open Finland kilpailee osallistujamäärissä muita rataluokkia vastaan nimenomaan määrissä. Tällä hetkellä Legends- ja V1600-luokka ovat erittäin hyvissä kantimissa.

”Positiivista on ollut, että F4-puolella kiinnostus on tänä vuonna ollut runsas. Voidaan sanoa, että Formula Academy Finlandin nuoren historian aikana nyt on tullut ennätysmäärä kyselyitä. Keskusteltuani niin Fredin kuin Hirsimäenkin kanssa, realistisesti voimme odottaa Formula Open Finlandiin yli 20 auton lähtöjä. Olisihan se hienoa, että jonain päivänä voisimme olla toiseksi isoin luokka rata-ajossa Suomessa, heti Legendsien jälkeen”, Koiranen kertoo. 

Jokainen Formula Open Finlandissa kilpaileva luokka ajaa omien luokkasääntöjensä mukaan ja omista pisteistään. Sarjassa jokainen kuljettaja kerää myös yleisiä sarjapisteitä luokastaan riippumatta, kilpailusijoituksensa perusteella. 

Luokkien kesken olevaa tasoeroa pitää kurissa Suomen nykyiset rataprofiilit, sillä verrattain isompiin kansainvälisiin ratoihin, Suomessa ratojen pituudet pysyvät lyhyinä ja radat ovat suhteessa pieniä, jolloin autojen nopeuserot ja luokkakohtaiset vahvuudet tasoittuvat. Siinä missä F3-auto on tehokkaampi ja saa edun etenkin suorilla, F4-auto ottaa aikaa takaisin mutkissa ketteryydellään ja keveydellään.

Viime vuoden perusteella, jolloin yhdistettyjä lähtöjä on jo kokeiltu, turvallisuuden kannalta luokkaerot eivät tule olemaan ongelma. 

Kartingista formuloihin – tulevaisuus 

Uudella sarjalla halutaan tukea formulakulttuurin vireyttä ja mahdollistaa pohja nousuun kohti rata-ajon huippua. Tällä hetkellä suomalaisten osalta näyttää valitettavan vahvasti siltä, että Kimi Räikkösen ja Valtteri Bottaksen jälkeen F1-tasolle ei ole jonossa uusia suomalaiskuljettajia. 

”Jos me täältä muutama talentti saataisiin potkittua eteenpäin vuosittain, suunta olisi oikea. Nopeasti kehittyvässä maailmassa yllättävän nopeastikin on mahdollista saada kuljettajia eteenpäin. Vaatii vain sen, että on hyvä pohja, josta lähteä liikkeelle”, Koiranen kuvailee. 

Koirasella on vahva kokemus kansainvälisistä formulasarjoista, joista hän on tiiminsä kanssa kerännyt menestystä, ja on nähnyt läheltä, kuinka asiat toimivat sekä mitä menestyminen vaatii.

”Kuten yhtiökumppanini vastikään totesi, surullinen tosiasia on, että on periaatteessa muutama tapa päästä F1:siin: helpoimpana se, että isä on miljardööri. Jos ei sitä ole, sitten kannattaa miettiä miten sinne menee.”

”Loogisinta olisi, että saisimme kartingista nousevat kuljettajat pysäytettyä vuodeksi tähän Suomeen edullisesti opettelemaan asiat ja sitä kautta olemaan valmiina maailmalle. Ennemmin kuin että siirrytään eteenpäin raakileena. Painat ison budjetin menemään aloittelijana, otat selkään, etkä menesty. Siinä itsetunto romahtaa ja tullaan häntä koipien välissä takaisin. Parempi olisi tehdä pohja jossain, kuten suomessa, jossa kotimatka on huomattavasti lyhyempi. Tämän jälkeen voi astua maailmalle, lyödä itsensä korkealle, jolloin isommat tallipäälliköt voivat noteerata ja avata ovia eteenpäin”, Koiranen päättää.

Kauden 2020 kilpailukalenteria ei ole vielä lopullisesti vahvistettu, mutta suurin osa kilpailuista ajetaan yhdessä Rata SM -sarjan kanssa.