Formula Academy Finland – future formula stars in the making
Formula Academy Finland – future formula stars in the making

Axel Saarniala on Formula Academy Finland 2020 mestari

Formula Academy Finland top 3

Formula Academy Finland kauden viimeinen osakilpailu käytiin Alastarolla Rata SM -kilpailun yhteydessä 12.-13.9.2020, tuttuun tapaan eri formulaluokat yhteen kokoavaa Formula Open Finland -luokkaa. Vahvasti kauden kahdella voitolla Jurvassa aloittanut Axel Saarniala teki saman tempun nyt myös Alastarossa ja vei molemmat kisalähdöt Formula 4 -autojen osalta nimiinsä. Samalla Saarniala voitiin kruunata kauden 2020 mestariksi.

Alastaron kisaviikonloppu aloitettiin perjantain vapailla harjoituksilla. Mukana viikonlopussa oli yhteensä neljä F4-autoa. Myös Formula Open Finlandin muut formulaluokat yhteen laskettuna, viikonlopun lähdöissä vilisi kaikkinensa peräti 11 siivekästä.

Lauantain aika-ajot ja ensimmäinen kisa – keliolosuhteet haastoivat

Lauantain puolelle siirryttäessä keli meinasi haastaa kosteudellaan. Aamun aika-ajoon lähdettiin näin ollen sadekelin renkailla. Aika-ajoissa F4-autoista nopeinta kyytiä piti Jussi Kuivakangas, joka pidätteli pohja-ajan tekoaan aina viimeiselle kierrokselle. Toiseksi nopein, vain 16 sadasosaa hitaampana, oli Axel Saarniala.

Aika-ajon parhaan ajan myötä, päivän ensimmäiseen kisaan lähdettäessä Kuivakankaalla oli lähtöruudukossa paras iskuasema. Kisaan lähdettiin sadekelinrenkailla, vaikka keli oli pikkuhiljaa kuivumaan päin – mutta riittävän kostea kyseiseen rengasvalintaan.

Kilpailun kuluessa Kuivakangas joutui kuitenkin taipumaan ja Saarniala pääsi ohitse. Eroa maaliviivalla oli vain +1.118 sekuntia, mutta se riitti voittoon. Kolmanneksi F4-autoissa ajoi Nestori Virtala ja neljänneksi Emil Virtanen, jotka tulivat maaliin noin yhden kierroksen päästä.

Sunnuntain lähtö koetteli kuljettajia – vain Saarniala selvisi

Sunnuntaina, jolloin käytiin viikonlopun toinen ja viimeinen kisa, oli varsin dramaattinen. Lähtöruudukko määräytyi lauantain kisassa ajetun nopeimman kierroksen mukaan ja jälleen Kuivakangas oli onnistunut tässä tehtävässä parhaiten. Saarnialan oli jälleen lähdettävä hänen takaansa. Seuraavina Virtala ja Virtanen.

Kilpailua ei päästy ensimmäistä kierrosta pidemmälle, kun alkoi tapahtumaan: yhteensä neljä autoa ajoivat ”yhteistuumin” ulos. Mukana menivät niin Virtala kuin Virtanenkin, kahden F3-auton kanssa. Rytinän johdosta lähtö uusittiin ja jäljellä F4-autoista oli enää puolet, Kuivakangas ja Saarniala. Pian uuden lähdön jälkeen tapahtui taas, kun Kuivakangas kolisteli F3-autoa ajaneen Pasi Raittisen kanssa ja myös heidän matkansa jäi kesken.

Ainoana F4-autoista maaliin päässyt Saarniala keräsi näin ollen täydet pisteet ja pystyi tuulettamaan kauden 2020 mestaruutta isoimmalla mahdollisella pistepotilla.

Hyvä fiilis! Molemmat viikonloput onnistui pisteiden kannalta täydellisesti. Vähän kuskimäärä ja kisojen määrä maailman tilanteen takia oli suppea, mutta mitä itse hain sarjalta oli, että opin auton perusteet, ajotyylin – kaikki siihen liittyen – jotta olisin valmiimpi ulkomaille. Kiitos kaikille tukijoille ja sarjan järjestäjälle.

Saarniala, Formula Academy Finland -voittaja 2020

Samalla Saarnialan yleispisteet Formula Open Finland -luokassa riittivät kauden kolmanteen sijaan. Edellä olivat vain Formula 3 -autoilla ajaneet Juha Fred (2.) sekä Elias Niskanen (1.), jotka olivat myös sunnuntain kisalähdön kahden kärki.

Kauden 2020 voittaja Axel Saarniala. Kuva: Pertti Kangasniemi/AKK.

Alastaron tulokset

Aika-ajo
1. #66 Jussi Kuivakangas 1:15.949
2. #69 Axel Saarniala 1:15.965
3. #21 Emil Virtanen 1:18.465
4. #28 Nestori Virtala 1:19.630

Race 1
1. #69 Axel Saarniala 21:07.715
2. #66 Jussi Kuivakangas +1.118
3. #28 Nestori Virtala +1 lap
4. #21 Emil Virtanen +1 lap

Race 2
1. #69 Axel Saarniala 21:28.430
DNF #66 Jussi Kuivakangas
DNF #28 Nestori Virtala
DNF #21 Emil Virtanen

Formula Open Finlandin tulokset sekä pisteet löydät Rata SM -sarjan kotisivulta, täältä. Rata SM -sivulla myös kattava kuvagalleria tapahtumasta.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on FAF-2020-POINTS-1-1024x406.png
Formularivistö valmiina Alastaron lähtöön. Kuva: Marko Virtanen.